To απόγευμα της Τετάρτης 31/5/17 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη του ΠΜΣ –ΕΠΤΕΠΠ στο σύγχρονο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου (Κ.Ε.Λ.Θ.) στην παραλία του Ασπροπύργου, η οποία οργανώθηκε από τον καθηγητή Δημήτρη Αλεξάκη, ενώ την επίσκεψη συνόδευσαν καθ` όλη τη διάρκειά της, εκτός του κ. Αλεξάκη, ο Διευθυντής του Κ.Ε.Λ.Θ. κ. Αθ. Μαραγκός και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του ΠΜΣ – ΕΠΤΕΠΠ κ. Γ. Βαρελίδης.
Οι φοιτητές του ΠΜΣ έκαναν μια 2ωρη περιήγηση στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.Λ.Θ., κατά την οποία ο κ. Μαραγκός παρουσίασε αναλυτικά τα στάδια επεξεργασίας, ανάλυσης και διάθεσης των λυμάτων καθώς και τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους σε κάθε στάδιο ενώ επισήμανε τα προβλήματα που δημιουργούνται στη λειτουργία του Κ.Ε.Λ.Θ., λόγω της μη σύνδεσης με το έργο του δικτύου αποχέτευσης της πλειοψηφίας των χρηστών της ευρύτερης του Θριασίου.
Στο τέλος της περιήγησης ο κ. Μαραγκός, ανέλυσε τον τρόπο επιστημονικής προσέγγισης για την τεκμηρίωση της σημασίας της αποτελεσματικής επεξεργασίας των λυμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση πόρων.
Σύντομη περιγραφή Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου (Κ.Ε.Λ.Θ.)
Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Θριασίου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε προκειμένου να επεξεργάζεται αστικά λύματα από τις περιοχές Ασπρόπυργου, Ελευσίνας, Μάνδρας, Μαγούλας καθώς και υγρά απόβλητα από τις γύρω βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές. Η μέση ημερήσια παροχή λυμάτων είναι 21000 m3/d (Α’ Φάση) και 42000 m3/d (Β’ Φάση) και η μέγιστη 27650 m3/d (Α’ Φάση) και 55300 m3/d (Β’ Φάση). Η δυναμικότητα της εγκατάστασης αντιστοιχεί σε 117.000 άτομα ισοδύναμου πληθυσμού.
Τα στάδια επεξεργασίας περιλαμβάνουν:
- Προκαταρκτική επεξεργασία: χονδροεσχάρωση, λεπτοεσχάρωση, εξάμμωση, λιποσυλλογή
- Πρωτοβάθμια επεξεργασία (πρωτοβάθμια καθίζηση)
- Βιολογική επεξεργασία: μέθοδος ενεργού ιλύος με νιτροποίηση και βιολογική απομάκρυνση Ν, Ρ και δυνατότητα χημικής απομάκρυνσης Ρ
- Φίλτρανση
- Απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία
- Επεξεργασία ιλύος: πάχυνση, αναερόβια χώνευση, μηχανική αφυδάτωση χωνεμένης ιλύος, μεταφορά στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυτάλλειας για θερμική ξήρανση
- Διάθεση εκροής με αγωγό εκβολής 1,56 km σε βάθος 14 m
Η ποιότητα της τελικής εκροής μετά από διύλιση και απολύμανση είναι: SS < 10 mg L-1, COD <100 mg L-1, BOD5 <15 mg L-1, TN < 10 mg L-1, TP < 1 mg L-1, κοπρανοειδή κολοβακτηρίδια < 100 FC/100 ml.
Βιβλιογραφικές Πηγές:
ΕΥΔΑΠ: https://www.eydap.gr/TheCompany/DrainageAndSewerage/Sewerage/
Τελευταία Νέα
- 17 May 2024Aπό 17 Μαΐου μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 η εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Εφαρμοσμένες Πολιτικές και Τεχνικές Προστασίας Περιβάλλοντος»
- 22 Apr 2024Καταχώρηση επιστημονικής γνώμης Καθηγητή Δημ. Αλεξάκη και αναφορά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής στην έγκριτη αμερικανική εφημερίδα The Hill (Washington DC)
- 22 Apr 2024Άρθρο του Διδάσκοντος στο ΠΜΣ πρ. Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη (Δρ Πολιτικός Μηχανικός)
- 09 Apr 2024ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ 20ΑΔΑ ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ HYDROLOGY (IMPACT FACTOR 3.2) ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2021 ΚΑΙ 2022
- 29 Mar 2024Διερεύνηση Βιώσιμων Πρακτικών στην Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2024: Η επίσκεψή μας στο Universitat Politecnica de Valencia μέσω του Erasmus+
- 23 Nov 2022Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων ΥΠΕΝ και διδάσκων του ΠΜΣ-ΕΠΤΕΠΠ Δρ. Πέτρος Βαρελίδης μιλάει για τις εξελίξεις και την παρουσία της Ελλάδας στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα (Αίγυπτος 2022)